Wisburg (stad)

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wisburg
"Houdt stand, gaat voort, houdt moed."
Inwoners 9.040.375
Daalrijk
Steden
Klik voor een grotere versie
Vlag van Wisburg

Wisburg is een stad en de hoofdstad van Daalrijk en de op één na grootste stad van het land. De stad is tevens de regeringszetel en hoofdstad van de Unie van Wisburg. Samen met enkele buurgemeenten vormt Wisburg ook het kwartier Wisburg.

Geschiedenis

De omgeving waar de Moer, Where, Weel en Kate samenvloeien in de Spaag wordt al millenia bewoond. De Hemelberg, de hoogste heuvel van de stad, is bewoond vanaf ongeveer 1000 vC, een goede 3000 jaar.

De plek is eeuwenlang een strategisch belangrijke plek geweest: Zowel in handel als militair. Het was echter lastig om op de lager gelegen delen van het zogenaamde Kopland een levensvatbare plaats te vestigen, door geregelde overstromingen. Dit veranderde in de 5e eeuw door verbeterde bouwtechnieken, watermanagement en watervervoer: Zoals bouwen op palen, dijken en verbeterde kleinschepen. Met de indamming van de Oude Moer omstreeks 1510 ter hoogte van het huidige Moerdam en Gisteren, werd deze relatief kleine rivier bedwongen en werd het midden van het Kopland aantrekkelijker voor bewoning.

De Hemelberg is de oudst permanente bewoonde plek binnen het moderne Wisburg. De heuvel wordt al zeker 3000 jaar bewoond en heeft enkele religieuze betekenissen gehad. Het luister 't Beleg van de Hemel is gebouwd op de fundamenten van een voormalige kerk, die gebouwd is op de fundamenten van een oude tempel. Hemelberg was ook nog tot 1985 een zelfstandige gemeente als enclave binnen de gemeente Wisburg.

De Lalije, een andere vrij steile heuvel aan de oostzijde van het Kopland, gelegen aan de Kate, werd waarschijnlijk ook bewoond omstreeks dezelfde tijd. Maar opgravingen hebben hier altijd minder opgeleverd. Op de glooiende heuvel in het midden van het Kopland, ook wel bekend als de Wisberg, woonden vooral boeren en vissers. Pas rond het jaar 1000 werd hier, door Koning Wiesz de Lange een fort gebouwd op de plek van het huidige Spaagfort. Een paar jaar later volgde de eerste koninklijke bewoning met het Wiespaleis. Koning Wiesz ging tol heffen aan iedereen die het Kopland wilde oversteken, via de Oude Moer, Kate of Moer wilde varen. Later breidde hij zijn tolheffing uit totaan de Spaag.

De Moerslagen in het begin van de 11e eeuw waren waarschijnlijk een direct gevolg van disputen rondom deze tolheffing.

Wisburg
Pagina's: Wisburg (unie)Wisburg (stad)Vlag van WisburgHerkomst van de naam Wisburg
Wijken: AbelveldBroederikCentrumDe PoelDe VeldenDe WiekGisterenHarmonieHazebeltHemelbergHonderKaterburgKopland (wijk)KolenbuurtKoningsbosLalijeLoderikLommerikLuidhamMarterkanMoerdamMoersluisOverkatePapiermolenRiouwRoomveldSaaftenSchansveldSchilvaartSpagerschansSingelbuurtStationswijkStoepwaterStraatjesSuikerbuurtTATAF (wijk)VijnlandWambuisWesterschansWielerschansWielerse
Lijsten: Lijst van straten in WisburgLijst van wijken in WisburgOverzicht van wijken in Wisburg
Overig: Kopland (gebied)
Wisburg
Steden en Gemeenten
gemeentestad
Lijsten: Lijst van grootste gemeenten
Belangrijke Steden: DaspendrechtWilkWisburg (stad)
Steden en Gemeenten