Koetan (unie)

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koetan
Vlag unie koetan.jpg

Vlag van Koetan

Hoofdstad Koetan
Regio's Helbast, Koetan, Malterland, Westerkwartier
Ontstaan 1929
Talen Daals, Koetaans
Daalrijk
Unies

De Unie van Koetan is de meest westelijk gelegen unie van Daalrijk, met als hoofdstad het gelijknamige Koetan. In deze unie zijn geregeld stemmen opgegaan om een zelfstandig land te vormen. Bij het laatste referendum in 1965 stemde 66% tegen zelfstandigheid.

Koetan en de landengtes Malterland en Landengte van Koetan die ten noorden en zuiden van de Korte Zee liggen, zijn door de eeuwen heen hevig betwist tussen verschillende machten.

Geschiedenis

Eeuwenlang is het gebied wat tegenwoordig de unie van Koetan beslaat (en in mindere mate de westkust van Kasperdije) zeer betwist, ten koste van de inheemse bevolking. Vanwege de ligging van Koetan kwamen Holzreich en Daalrijk meerdere malen in conflict om het gebied in de 18e, 19e en begin 20e eeuw. De laatste keer tijdens de Derde Wereldoorlog.

De unie werd niet geïnstalleerd als volwaardige unie bij de stichting van de Eerste Federale Staat in 1822, waarbij veel van de unies zijn opgericht. Koetan stond nog lang onder militair gezag. Vanaf 1857 werd de defacto "unie" Koetan onder gezag van het Ministerie van Algemene Zaken geplaatst.

Etnische zuiveringen

Toen aan het einde van de WO3 Daalrijk de unie weer in handen had, bleek dat de Menschenschutzdienst in het gebied grootschalige etnische zuiveringen had doorgevoerd. In Kamp Loensdal zijn 112.000 mensen vermoord, velen daarvan Koetanen.

Onafhankelijkheidsbeweging

Na WO3 leefde in 1921 de onafhankelijkheidsbeweging weer enigszins op in Koetan, al was intussen de bevolking die zich als Koetaans zag een minderheid geworden in de eigen unie. Ondanks dat Koetanen in het verzet samen streden met het Daalse verzet en Daalse leger, kreeg na WO3 Koetan nog steeds niet de volledige status als unie. De federale overheid onder leiding van minister-president Eduard den Kerk zag Koetan als instabiel en strategisch te waardevol. Dit schoot bij vele Koetanen en Koetaanse-Dalers in het verkeerde keelgat. Uit deze onvrede ontstonden meerdere politieke partijtjes en de Onafhankelijk Koetaans Appèl (OKA).

In 1929 werd de unie van Koetan officieel erkend en werd daarbij ook de Koetaanse vlag gebruikt. Hiermee gingen de wensen van een groot deel van de bevolking eindelijk in vervulling. Dit nam veel wind uit de zeilen van pro-onafhankelijkheidsgroeperingen.

De OKA voerde gedurende 40 jaar met enige regelmaat een terrorismecampagne met bomaanslagen. Tussen 1925 en 1965 stierven 250 mensen aan bomaanslagen door de OKA, met name politie- en defensiepersoneel. Maar bij de laatste bomaanslag in september 1963 kwamen vier schoolkinderen om het leven, wat het draagvlak voor de OKA definitief wegsloeg.

Al vanaf 1931 zijn er geregeld referenda geweest voor een onafhankelijk Koetan. Het dichtstbij de onafhankelijkheid kwam de unie in 1944, met een referendumuitslag van 48.2% voor onafhankelijkheid. Mede door de bomaanslag in september 1963 was de referendumuitslag bij het laatste referendum in 1965 maar 12%. Hierop hief de OKA zichzelf op.

Vlag unie koetan.jpg Koetan
KoetanenKoetan (unie)Koetan (regio)Koetan (stad)Koetaans
Geschiedenis: OKA
Koetan
Unies
UnieLijst van unies
Unies: 's-Gravenbergen's-WestlandAbrecht (unie)Bergenburg (unie)CoenraadslandDelfgouw (unie)DoorgenlandGildelandGuldendaalKasperdijeKesperheemKoetan (unie)MesselandMiddenrimNauwoldNoordNoordalNoorderheemReinaade (unie)SarkScheinaStalandVeiningenVerenigde StedenWesterheemWesterunieWezeleWisburg (unie)ZandkustZwettingen
Unies