Koetan (unie)

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de unie van Koetan.

De Unie van Koetan is de meest westelijk gelegen unie van Daalrijk, met als hoofdstad het gelijknamige Koetan. In deze unie zijn geregeld stemmen opgegaan om een zelfstandig land te vormen. Bij het laatste referendum in 1995 stemde 66% tegen zelfstandigheid toen de federale overheid beloofde de unie dezelfde status te geven als andere unies binnen Daalrijk.

Koetan en de landengtes Malterland en Landengte van Koetan die ten noorden en zuiden van de Korte Zee liggen, zijn door de eeuwen heen hevig betwist tussen verschillende machten.

Geschiedenis

Eeuwenlang is het gebied wat tegenwoordig de unie van Koetan beslaat (en in mindere mate de westkust van Kasperdije) zeer betwist, ten koste van de inheemse bevolking. Vanwege de ligging van Koetan kwamen Holzreich en Daalrijk meerdere malen in conflict om het gebied in de 18e, 19e en begin 20e eeuw. De laatste keer tijdens de Derde Wereldoorlog.

Toen aan het einde van de WO3 Daalrijk de unie weer in handen had bleek dat de Menschendienst in het gebied grootschalige etnische zuiveringen had doorgevoerd. In Kamp Loensdal zijn 112.000 mensen vermoord, velen daarvan Koetanen.

Na WO3 leefde in 1921 de onafhankelijkheidsbeweging weer enigszins op in Koetan, al was intussen de bevolking die zich als Koetaans zag een minderheid geworden in de eigen unie. Ondanks dat Koetanen in het verzet samen streden met het Daalse verzet en Daalse leger, kreeg na WO3 Koetan niet een volledige status als unie. De federale overheid onder leiding van minister-president Eduard den Kerk zag Koetan als instabiel en strategisch te waardevol. Dit schoot bij vele Koetanen en Koetaanse-Dalers in het verkeerde keelgat. Uit deze onvrede ontstonden meerdere politieke partijtjes en de Onafhankelijk Koetaans Appèl (OKA).

De OKA voerde gedurende 40 jaar met enige regelmaat een terrorismecampagne met bomaanslagen. Tussen 1925 en 1965 stierven 250 mensen aan bomaanslagen door de OKA, met name politie- en defensiepersoneel.

Al vanaf 1931 zijn er geregeld referenda geweest voor een onafhankelijk Koetan. Het dichtstbij de onafhankelijkheid kwam de unie in 1965, met een referendumuitslag van 48.2% voor onafhankelijkheid. Na dit referendum.

Vlag unie koetan.jpg Koetan
Koetan (unie)Koetan (stad)
Geschiedenis: OKA
Koetan
Unies
UnieLijst van unies
Unies: 's-Gravenbergen's-WestlandAbrecht (unie)Bergenburg (unie)CoenraadslandDelfgouw (unie)DoorgenlandGildelandGuldendaalKasperdijeKesperheemKoetan (unie)MesselandMiddenrimNauwoldNoordNoordalNoorderheemReinaade (unie)SarkScheinaStalandVeiningenVerenigde StedenWesterheemWesterunieWezeleWisburg (unie)ZandkustZwettingen
Unies