Hemelberg

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijk Hemelberg
Vlag hemelberg.jpg
Inwoners 10.000
Ontstaan ~1000 vC
Wisburg
Wisburg

Hemelberg is de oudste wijk van Wisburg en een voormalige gemeente, daarom heeft de wijk ook een eigen vlag.

De wijk kenmerkt zich door nauwe, kronkelende straatjes, het Colbijnpark, de Watertunnel. Donderbus en de regering van Daalrijk zeteld er in het Statenhof.

Hemelberg ligt op de hoogste heuvel van Wisburg waarvan het hoogste punt op 302 meter ligt, ter hoogte van 't Beleg van de Hemel. De heuvel is al zo'n 3000 jaar bewoond en het heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van Wisburg en Daalrijk zowel politiek, cultureel als religieus.

Net zoals de Lalije en andere heuvels in de omgeving bestaat de Hemelberg voornamelijk uit sterk geërodeerd karstmassief.

Geschiedenis

Archeologisch bewijs dateert de eerste bewoning van de Hemelberg tot zo'n 1000 jaar vC. Waarschijnlijk was de heuvel al bewoond daarvoor maar is archeologisch bewijs daarvoor verdwenen of nog niet gevonden.

Opheffing Gemeente Hemelberg

In 1981 besloot de Unie van Wisburg tot het samenvoegen van de gemeenten Wisburg en Hemelberg, die intussen een enclave was geworden van het grotere Wisburg. Dit leidde tot weinig weerstand vanuit de Hemelbergers, aangezien de gemeente Hemelberg door haar beperkte grootte al zeer afhankelijk was van diensten vanuit de gemeente Wisburg.

Er werd een referendum georganiseerd in 1982 voor de inwoners van Hemelberg die met 71.2% in het voordeel van samenvoeging werd beslist. Vanaf 1983 werd het straatbeeld van Hemelberg aangepast, straatmeubilair werd in lijn gebracht met die van Wisburg en ook het straatverlichtingsnetwerk werd geïntegreerd. In 1985 was de samenvoeging compleet en werd er een gemeentelijke feestdag uitgeroepen voor dat jaar op 26 juni.

In een korte ceremonie voor het stadhuis van Hemelberg aan het Kinplein werd de vlag van de gemeente Hemelberg gestreken, gevouwen en door Burgemeester Abbeling Batjes overhandig aan Burgemeester Ella Frits-Gerard van Wisburg. De drie torens van Hemelberg, beginnende met de Westerbus, vervolgens de Zuiderbus en als laatste de Donderbus, vuurde elk drie salvo's van een kanon. Hiermee werd de feestdag geopend.

Unie wisburg.jpg Vlag wisburg.jpg Wisburg
Pagina's: Wisburg (unie)Wisburg (stad)Vlag van WisburgHerkomst van de naam Wisburg
Wijken: HemelbergCentrumLalijeLuidhamKopland (wijk)TATAF (wijk)
Lijsten: Lijst van straten in WisburgLijst van wijken in WisburgOverzicht van wijken in Wisburg
Overig: Kopland (gebied)
Wisburg