Daalder (munteenheid)

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Daalse daalder (symbool: Ð) is een fiduciaire munteenheid die streng wordt gereguleerd door het Ministerie van Economische Zaken. De waarde (en daarmee inflatie) van de daalder wordt voornamelijk gereguleerd aan de hand van de hoogte van de contributie en het basisinkomen, en er zijn andere maatregelen. Rente is verboden en ook ingewikkelde en risicovolle praktijken met bijvoorbeeld aandelen en obligaties zijn niet toegestaan.

Op het muntgeld staan aan één zijde de monarch of koninklijk echtpaar afgebeeld en profil met aan de andere zijde de waarde van de munt. Op het briefgeld staan een aantal prominente personen en gebouwen uit Daalrijk.

De waarde van het geld in Daalrijk wordt niet gezien als de maatstaf voor hoe het met de Daalse economie gaat, maar beweegt hier juist in mee.

Muntgeld

waarde bijnaam
Ð0,05 stuiver, enkeltje
Ð0,10 dubbeltje
Ð0,25 kwartje
Ð0,50 halfje
Ð1,- daalder
Ð2,50 rijksdaalder
Ð5,- vijfje

Briefgeld

Het briefgeld (ook wel bekend als papiergeld) verschilt in grootte per coupure en kent per coupure ook verschillende elementen. Alle briefgeld bevat de zin "In bruikleen namens het Daalse volk," een toevoeging aan het briefgeld sinds het Economisch Antifragiliteitsbesluit van 1920.

waarde afbeelding bijnaam
Ð10,- tientje
Ð25,- silhouet van het Rimgebergte bergje, rim
Ð50,-
Ð100,- portret van Koningin Anne Anne
Ð250,-
Ð500,-
Meta

Het moge duidelijk zijn dat de daalder sterk is afgeleid van de oude Nederlandse gulden. Gewoon uit nostalgie, meer niet.

Daalrijk nationale vlag.jpg Staatkunde van Daalrijk
Daalrijkdaalder (munteenheid)Vlag van Daalrijk
Structuur: federatieunieregiokwartiergemeente
Wetgevende macht: ParlementSenaatForumKoninklijk Huis van DaalrijkWaterschappenkabinet
Controlerende macht: Constitutioneel HooghofNationaal HooghofHooghofRechtbank
Informerende macht: Journalistiek College
Uitvoerende macht: DefensieRijkswachtJustitieFederale RechercheFederale PolitieVerkeerspolitieDouaneKustwacht
Ministeries: Ministerie van Algemene ZakenMinisterie van Buitenlandse ZakenMinisterie van Infrastructuur en VervoerMinisterie van Economische ZakenMinisterie van VolksgezondheidMinisterie van Media en CultuurMinisterie van Onderwijs en WetenschapMinisterie van DefensieOpenbaar MinisterieSociaal Ministerie
Senatoriale Organisaties: Commissie Journalistieke IntegriteitKoninklijk Technisch InstituutNationaal Bureau voor de StatistiekNationaal Instituut GelijkwaardigheidNationale ArchievenNationale OmbudsmanOnderwijscommissieRaad voor BasisvaardighedenRaad Veilig VerkeerSociaal Economisch Instituut
Overige overheidsorganisaties: BedrijfskamerCentraal AdministratiebureauContributiënOverheidsloketdienstToezichthouder HaardenDienst LuchtvaartDienst Voedsel- en warenveiligheidRijksinstituut voor Volksgezondheid
Staatsondernemingen: Daalse SpoorwegenNationale Nutsbank
Nationale Feestdagen: Stichtingsdag
Staatkunde