Automobiliteit

Uit Daalrijk Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Automobiliteit in Daalrijk bestaat grotendeels uit huur- en deelauto's. Op klassieke auto's en voertuigen van het leger en hulpdiensten na, zijn auto's doorgaans niet meer te besturen door een persoon. Het is nog steeds mogelijk om zelf een auto te bezitten, bijvoorbeeld een eigen zelfrijdende auto of klassieker. Die laatste zijn veelal voor de hobby en men mag alleen de weg op met een rijbewijs, iets wat voor zelfrijdende auto's niet meer nodig is. Moderne auto's met een menselijke bestuurder zijn over het algemeen niet meer te koop in Daalrijk en alleen met een vergunning of ontheffing te importeren en te registreren.

Huurauto's

Men kan een zelfrijdende auto huren voor lange en korte termijn. Op korte termijn voor bijvoorbeeld een weekend weg of een week op autoreis. Met lange termijn wordt vooral bedoeld de zakelijke markt, waar auto's gehuurd worden door een bedrijf - vaak heeft men het dan over voertuigvlootverhuur.

Deelauto's

Deelauto's rijden zo veel mogelijk rond om hun gebruik te maximaliseren. Meerdere deelautobedrijven opereren in dezelfde stad, al streven Daalse steden veelal naar vervoer per voet, fiets of openbaar vervoer. Deelauto's - met name voor mensen met een fysieke uitdagingen - hebben nog genoeg toepassingen.

Wanneer je een auto besteld via een pocketfoon of rekenmachine vertrekken deze veelal van een parkeerplaats in de wijk, of men krijgt bericht wanneer er eentje na onderweg is zodra de huidige taak is opgelost. De verschillende deelautobedrijven hebben verschillende oplossingen hiervoor. Zo rijdt Gamax met minibusjes, bijvoorbeeld. Dit is goedkoper maar hier is kans op weinig privacy.

Buitenstedelijk autobezit

Vooral in grote steden zoals Wilk en Jacobsburg is privaat autobezit zeer duur. Buiten de stad is het privaat autobezit groter, met name omdat hier een zelfrijdende auto's bestellen een grote wachttijd betreft. Ook gaat het buitenstedelijk autobezit vaak om auto's die nog enige mate van menselijke besturing kunnen hebben, bijvoorbeeld landbouw- en offroadvoertuigen, of raceauto's.

Zelfparkeermodus

De meeste zelfrijdende voertuigen bezitten tegenwoordig ook een zelfparkeermodus, bijvoorbeeld om een auto op een anders verboden plaats te parkeren zoals de stoep. Dit is vooral bedoeld voor laden en lossen in uitzonderlijke gevallen.

Geschiedenis

Volgt nog...

Vervoer
Spoor: basisspoorsysteem
Wegverkeer: automobiliteitvoertuigvlootverhuur
Vervoersbedrijven: Daalse SpoorwegenMetro Wisburg
Vervoer